Reyrink Materieel B.V. handelend onder de handelsnaam Reyrink Groep bestaat uit de volgende Businessunits Reyrink Aannemersbedrijf B.V., FL B.V., Bouwstoffenservice Midden-Brabant B.V., Biosoil EU B.V., Gebr. Reyrink Loonbedrijf B.V., Dovako B.V. en Reyrink Transport B.V.
Laatst genoemde drie BV’s zijn organisatorisch ondergebracht onder de Businessunit “Reyrink Dienstverlening”. Tevens is Van Esch Groenvoorziening daar in ondergebracht. Van Esch Groenvoorziening is een handelsnaam van Gebr. Reyrink Loonbedrijf B.V.
Reyrink Groep heeft een uitgebreide scope om al haar activiteiten uit te kunnen voeren, de scope is beschreven in het document DT.4.3 Toepassingsgebied wat onderdeel uit maakt van het managementsysteem.
Missie
Reyrink Groep creëert in de bouwketen waarde en is van toegevoegde waarde. De onderneming is een solide en professionele samenwerkingspartner, waarbij het gezamenlijke belang prevaleert boven het individuele belang. Het perspectief van de opdrachtgever is bepalend bij de uitvoering van projecten. De organisatiestructuur is plat, heeft korte lijnen in de besluitvorming, is flexibel en heeft een grote executiekracht. Voor Reyrink Groep is het welzijn van medewerkers een belangrijk uitgangspunt. De werkzaamheden worden uitgevoerd met respect voor de omgeving waarin wordt geacteerd.
Visie
Vanuit haar ambitie maakt Reyrink Groep de omgeving waarin ze acteert: veiliger, mobieler, duurzamer en mooier. Daarnaast is de ambitie om activiteiten op een duurzame en transparante wijze te voeren. Projecten worden uitgevoerd waarbij drie invalshoeken samenkomen tot een gezamenlijk perspectief, te weten: het perspectief van de markt; het project moet een bijdrage leveren aan het rendement van Reyrink Groep, en de activiteiten moeten maatschappelijk verantwoord zijn.
Reyrink Groep is een vooruitstrevende organisatie en gaat graag met de tijd mee. Het is aan de directie om het beleid van het bedrijf aan te geven ten aanzien van (voedsel) kwaliteit, veiligheid, gezondheid en milieu (KAM). Van de directie wordt verwacht dat zij, maar ook de werknemers van Reyrink Groep er voor zullen zorgen dat de opdrachtgevers tevreden zijn, waarbij er beheerst omgegaan wordt met KAM. Reyrink Groep streeft er hierbij naar dat de diverse activiteiten zo worden uitgevoerd dat hierbij persoonlijk letsel, materiële schade alsook schade aan het milieu en de omgeving worden voorkomen.
Reyrink Groep streeft dan ook naar continue verbetering op het gebied van KAM. Hierbij heeft asbestverwijdering onze specifieke aandacht. Om dit streven waar te maken wordt er continue de vigerende wet- en regelgeving en certificatieschema’s in acht genomen.
Een goede basis is vereist om te komen tot een optimale dienstverlening en een tevreden opdrachtgever. We willen de (potentiële) opdrachtgever actief en drempelverlagend benaderen. We stellen ons actief op binnen onze branche gericht op alle betrokken partijen. Zonder betrokkenheid van onze medewerkers is onze basis niet te realiseren, dus vinden wij een goede werksfeer en deskundigheid van cruciaal belang. Voeg hier aan toe een oplossingsgerichte houding, professionaliteit, service en een adequate aanpak. Zo verwachten we net dat stukje extra in onze dienstverlening te leggen om ons van anderen te onderscheiden.
Reyrink Groep is volledig verantwoordelijk en aansprakelijk voor de onder haar certificaat uitgevoerde projecten. Ongeacht of hier medewerkers voor worden ingehuurd of de werkzaamheden geheel of gedeeltelijk worden uitbesteed.
Aan de afdeling KAM de taak om een managementsysteem op te zetten en te onderhouden waarmee de bovenstaande koers kan worden ingezet. De directie draagt de verantwoordelijkheid de bovengenoemde uitgangspunten en het KAM-systeem in de dagelijkse praktijk uit te dragen.
De directie van Reyrink Groep verklaart dat:
- Voor de doelmatige besturing van de bedrijfsactiviteiten en om te kunnen voldoen aan de wensen van de klant, een goed functionerend managementsysteem een belangrijk gereedschap is.
- Mede aan de hand van regels en voorschriften in de wet- en regelgeving, veilig en gezond ons werk tot stand brengen.
- Voor de uitvoering van het KAM beleid wij ons ten volle verantwoordelijk voelen voor het zorgvuldig, arbeidshygiënisch en milieuhygiënisch asbestverwijderen en andere activiteiten. Dit wordt aan de hand van doelstellingen vastgesteld.
- We zullen voldoen aan de eisen van de opdrachtgever en dat wordt voldaan aan de eisen in het certificatieschema’s, incl. de bijbehorende wet- en regelgeving.
- Er een kader geboden wordt voor het vaststellen en beoordelen van de doelstellingen met betrekking tot het zorgvuldig, arbeidshygiënisch asbestverwijderen.
Het geheel van maatregelen, procedures en middelen op het gebied van KAM is beschreven in ons managementsysteem. Alle medewerkers binnen het bedrijf, inleenkrachten als tijdelijke werknemers worden op de hoogte gesteld van dit beleid, op een zodanige wijze dat erop vertrouwd kan worden dat zij dit beleid ook begrijpen en er naar handelen.
Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Respect voor mens, natuur en milieu vormt het uitgangspunt voor ons beleid. Dat betekent dat wij goed omgaan met de veiligheid en het welzijn van ons eigen personeel en inleenkrachten, maar ook oog hebben voor de rechten en het welzijn van mensen die voor onze partners en leveranciers werken. Uiteraard treffen wij maatregelen om energieverspilling en milieuverontreiniging tegen te gaan, onder meer door verantwoord om te gaan met CO₂-uitstoot.
Wij onderscheiden de drie hoofdthema’s. Maatschappelijk verantwoord ondernemen betekent voor ons dat, naast het streven naar winst (Profit), ook rekening gehouden wordt met het effect van onze activiteiten op het gebied van milieu (planet) en dat we oog hebben voor menselijke aspecten binnen en buiten het bedrijf (people). Het gaat er om een juiste balans te vinden tussen people, planet en profit.
Kwaliteit
Ons kwaliteitsbeleid heeft als doelstelling het streven om binnen de afgesproken randvoorwaarden van kwaliteit, tijd en geld, optimale producten te leveren voor onze opdrachtgevers. Hierbij gelden de van toepassing zijnde wettelijke regels en richtlijnen en de vooraf gestelde eisen, zoals die onder andere in het managementsysteem zijn vastgelegd.
Reyrink Groep streeft een perfecte uitvoering van projecten na, zowel voor haar opdrachtgevers als voor haar medewerkers, leveranciers, onderaannemers en alle mogelijke andere stakeholders. Voor een juiste uitvoering van projecten worden de factoren materieel, mensen en vakkennis in de goede verhouding gebundeld en beschikbaar gesteld.
Veiligheid
Ons veiligheidsbeleid heeft als doelstelling het waarborgen van de veiligheid, gezondheid en welzijn van onze werknemers en alle andere betrokken partijen. Het voorkomen van persoonlijk letsel en de zorg voor veiligheid van derden staan voorop. Mochten werknemers onverhoopt door een ongeval of andere fysieke ongemakken tijdelijk hun werkzaamheden niet kunnen uitvoeren, dan wordt er in overleg aangepast werk aangeboden. Kortom Veiligheid staat op een!
Milieu
Ons milieubeleid heeft als doelstelling de milieubelasting van lucht, water en bodem tot een minimum te beperken. Het voorkomen van materiële- en milieuschade speelt hierbij een grote rol. Dit bewerkstelligen we door de risico’s te onderkennen, te beoordelen en te reduceren tot een aanvaardbaar en beheersbaar niveau. Hierin gaan we verder dan alleen het voldoen aan de vigerende wet- en regelgeving. Op alle niveaus in de organisatie willen we bewerkstelligen dat er in geval van issues adequaat wordt gehandeld.
Hergebruik
We streven ernaar zoveel mogelijk onderdelen en materialen binnen Reyrink Groep te hergebruiken. Doordat Reyrink Groep een grondbank- en afvalstoffeninrichting in eigen beheer heeft, kunnen we de afvalstoffen die vrijkomen uit eigen projecten voor een groot gedeelte zelf opwaarderen tot een nieuwe bouwstof. Pas wanneer de materialen niet van voldoende kwaliteit zijn om direct her te gebruiken, zal overgegaan worden op andere manieren van verwerking. Wanneer dit het geval is, zal het afval zo veel mogelijk gescheiden worden.
Het juist scheiden van afval door de medewerkers wordt gestimuleerd door in overleggen, toolboxen en projectintroducties aandacht te besteden aan het juist scheiden van het afval.
Energiereductie
Energiereductie is een vast agendapunt in de interne overlegvormen en in de periodieke overleggen met de grotere opdrachtgevers (zoals bij projecten op basis van de UAVgc-2005).
Ten aanzien van het reduceren van onze CO2-uitstoot hadden we ons ten doel gesteld om in 2022 een reductie van 4% te realiseren inzake de scope 1 emissies, respectievelijk 2% inzake de scope 2 emissies, ten opzichte van het referentiejaar 2018, gerelateerd aan de omzet. Deze reductie kwam tot grote tevredenheid van de directie veel hoger uit, namelijk 13% inzake de scope 1 emissies en 48% inzake de scope 2 emissies.
In 2020: ‘’Ketenanalyse Scheiden van Afval’’ en de ‘’ketenanalyse ophoogzand’’.
Dit heeft geleid tot aanvullende reductiedoelstellingen. Op basis van de huidige omstandigheden in de markt, heeft Reyrink Groep de volgende ambitieuze, realistische doelstelling geformuleerd:
• Relatieve aandeel van Aan de hand van de analyse van de upstream en downstream scope 3 emissies zijn er twee ketenanalyses uitgevoerd hergebruikte ophoogzand naar 90% vergroten in 2023 t.o.v. 2020
in de projecten die mogelijkheden bieden;
• In 2023 wil Reyrink Groep ten opzichte van 2019 35% CO2-reductie gerealiseerd hebben in de keten scheiden van afval.
De emissie van scope 3 is gedaald ten opzichte van het basisjaar en ten opzichte van 2022.
Als we inhoudelijk kijken naar de scope 3 emissies dan zien we het grootste verschil bij upstream: extractie en productie van ingekochte materialen, brandstoffen en diensten. Het grootste verschil zit in aankoop van cement. Dit is te verklaren doordat wij zelf geen Immobilisaat hebben geproduceerd maar het product Immobilisaat hebben ingekocht. Tevens zijn er in de 1e helft van 2021 geen kapitaalgoederen ingekocht.
Bij de downstream gebruik van verkochte producten zien we een groot verschil bij granulaten. Dit is te verklaren doordat er in de 1e helft van 2021 meer puin gebroken is op onze locatie.
Samenvattend is de status momenteel als volgt:
Belangrijkste aandachtspunt blijft het gebruik van diesel, dit betreft immers 97% van onze CO2-uitstoot.
Sinds juni 2021 liggen er op de daken van de locatie in Haghorst circa 3000 zonnepanelen. Deze wekken genoeg stroom op om 9 maanden lang terug te leveren aan het net. Voor de wintermaanden gaan we op lange termijn opzoek naar oplossing of we gedeeltelijk stroom kunnen gaan opslaan. Omdat deze techniek in de kinderschoenen staat volgen we het met aandacht en zodra zich er een rendabele oplossing voordoet streven wij erna om deze te gaan implementeren.
Inkoop
Om de doelstellingen te bereiken richt Reyrink Groep zich op het terugdringen van emissies uit transport van de belangrijkste transportstromen, namelijk transport van grondstoffen en afvalstromen. In de keuze van onze leveranciers streven we ernaar zo veel mogelijk gebruik te maken van lokale leveranciers. Hierdoor wordt de transportafstand tot een minimum beperkt.
Daarnaast maken we bij de inkoop van grondstoffen een afweging in hergebruik dan wel recycling van grondstoffen van lokale projecten. Hierdoor minimaliseert Reyrink Groep de milieu impact van de toegepaste materialen en wordt de transportafstand sterk verminderd. Nabijgelegen projecten worden indien relevant in kaart gebracht. Er wordt een inventarisatie gemaakt van mogelijke grondstoffen die via deze weg ingekocht kunnen worden. Ook het nastreven van zoveel mogelijk werk met werk draagt bij aan reductie van transport.
Door slim te ontwerpen en uitvoeringsmethoden te optimaliseren kunnen we er voor zorgen dat er minder materiaal nodig is om het project te realiseren. Bij de inkoop van grondstoffen onderzoekt Reyrink Groep ook mogelijke toepassing van alternatieve materialen die licht in gewicht zijn, maar dezelfde functie vervullen als standaard materialen. Met name bij de inkoop van grondstoffen met hoge massa’s zal hier veel reductie te behalen zijn.
Bij de inkoop van de transport wordt per situatie bepaald wat de meest energiezuinige variant van transport is. In eerste instantie wordt beoordeeld of transport per schip mogelijk is. Deze vorm van transport heeft waar mogelijk de voorkeur. Wanneer dit niet mogelijk is, zullen grondstoffen, materieel en afvalstoffen per vrachtwagen vervoerd moeten worden. Bij de inkoop hiervan kijkt Reyrink Groep naar beschikbare leveranciers en / of onderaannemers die energiezuinige vrachtwagens gebruiken.
Beleid ten aanzien van asbestverwijderingsprojecten
We zorgen dat verspreiding van asbest naar de mens en / of de omgeving wordt voorkomen door op de juiste werkwijze asbestsaneringswerkzaamheden uit te voeren conform wet- en regelgeving.
Het doel is ook dat de eindinspecties 100% in orde zijn.
Reyrink Groep is een onafhankelijke onderneming op het gebied van asbestverwijdering, er zijn geen verbanden met asbestinventarisatiebedrijven of eindbeoordelingsinstellingen op welk vlak dan ook.
De directie en projectverantwoordelijke DTA zien hierop toe.
Directie Reyrink Groep |
||
Datum: 24 April 2023 |
||
Ruud Reijrink |
Bart van Druenen |
|
Algemeen Directeur |
Operationeel Directeur |
(Geautoriseerd document is inzichtelijk bij de KAM-afdeling)